Objectius
L’objectiu general d’aquest projecte contempla tres dimensions:
- Fer visible una problemàtica poc estudiada a Catalunya, com són les condicions d’accés, participació i resultats d’aprenentatge a l’ensenyament superior, i la inserció laboral dels immigrants al mercat professional al què donen accés aquest tipus d’estudis a partir d’una meta-anàlisi d’estudis existents.
- Identificar i analitzar els trets que caracteritzen les trajectòries educatives d’un grup de joves (homes i dones) immigrants que estan a la universitat o que ja s’han incorporat al món del treball amb un títol universitari.
- Extreure elements per a l’elaboració de polítiques i la fonamentació de les pràctiques docents i laborals.
Impacte del projecte
- Avanços en la recerca
- Determinar els factors que afavoreixen l’èxit escolar en la primària i secundària —i potser a la formació professional per la tendència creixent a accedir des de aquests estudis— que permeten als immigrants extracomunitaris accedir a la Universitat, així com els factors que hi actuen en contra.
- Determinar quins factors afavoreixen o entorpeixen la finalització dels estudis universitaris.
- Determinar quins factors influeixen o entorpeixen una entrada amb èxit al món laboral, on els estudis cursats siguin determinants per al lloc de treball.
- Ampliar les perspectives dels estudis sobre d’inserció de les persones emigrants, a partir de l’estudi d’una meta-anàlisi focalitzada en la detecció dels factors que contribueixen a la construcció de trajectòries d’èxit en els estudis superiors i en el desenvolupament professional.
- Propostes sobre polítiques d’ajut a la immigració
- Avaluació de la possibilitat d’implantar polítiques de discriminació positiva en l’accés a la Universitat de joves immigrants extracomunitaris, tal com ja s’està fent en altres països.
- Avaluació de la conveniència d’ajustar les polítiques socials de suport a les famílies i als estudiants en termes de beques, suport a l’estudi i orientació professional.
- Elaboració de pautes d’actuació que afavoreixin el desenvolupament del lideratge i la emprenedoria dels joves immigrants, en contacte amb la Cambra de Comerç, els sindicats i les organitzacions empresarials.
- Proposició de possibles campanyes de sensibilització social semblants a les que s’han fet orientades a altres collectius.
- Avaluació de la necessitat de fer seguiments de les trajectòries del joves immigrants durant els primers anys del seu accés a la Universitat i al món professional.
- Elaboració de pautes d’actuació, especialment per a les escoles secundàries i la formació professional, en relació a la necessitat de tenir en compte els estils d’aprenentatge mediats pel context social i cultural dels joves immigrants.
- Elaboració de propostes per afavorir el canvi de mirada sobre “els altres”, per tal d’avançar cap a el desenvolupament d’una cultura pública comuna, tal com planteja el Pacte Nacional per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya.
- Històries d’èxit
- La realització de la memòria a partir dels relats sobre les trajectòries d’èxit pot ser un mitjà de reconeixement de les persones participants a l’estudi i per comprendre i fer públics els factors que facilitin aquestes trajectòries.
- Els vídeos sobre les trajectòries de 4 immigrants estudiants universitaris i 4 immigrants que s’hagin incorporat ja al món laboral, es poden fer servir com a recursos educatius a les escoles i centres d’orientació professional.
- Ús d’aquestes històries com a material d’aprenentatge i reflexió tan per als responsables de les polítiques, com per a les escoles, les famílies i els joves.
- En conjunt, els resultats de la recerca sobre trajectòries d’èxit es podran utilitzar com a material relacionat amb el canvi de mirada davant de l’altre (fulletons, flyers, cartells, clips…).
Results
Participants
- Juana María Sancho Gil
- Fernando Hernández i Hernández
- Fernando Herraiz García
- Paulo Padilla Petry
- Xavier Giró Gràcia
- Roser Valenzuela i Segura
- Rachel Fendler
- Judith Arrazola Carballo
Generalitat de Catalunya, Secretaria per la immigració – AGAUR. 2010 ARF1 00039. 2011–2012